Nyelvvizsgatippek

Senki nem akar a saját hibájából tanulni, mégis a legtöbben ezt teszik! Te ne tedd! A tippeket úgy állítottuk össze, hogy miközben olvasod magad elé tudd képzelni a vizsga szituációt, elejétől a végéig.

Nyelvvizsgatippek

Senki nem akar a saját hibájából tanulni, mégis a legtöbben ezt teszik! Te ne tedd! 

A tippeket úgy állítottuk össze, hogy miközben olvasod magad elé tudd képzelni a vizsga szituációt, elejétől a végéig.

Általános tippek

A nyelvvizsgára való felkészülésben a legfontosabb természetesen a szintnek megfelelő tudás megléte, de több más dolog is segíthet abban, hogy sikeresen vizsgázz. A legjobb tanuló is kaphat rossz jegyet egy feleletre vagy dolgozatra, ha izgul, és nem olvassa el alaposan a feladatot vagy leblokkol. Az alábbiakban vizsgastratégiák és készségek szerinti bontásban olvashatod a legfontosabb tippeket, amik segíthetnek abban, hogy a lehető legjobbat hozd ki magadból. A tippeket felkészítő tanárok, vizsgafejlesztők és sikeres nyelvvizsgázók tanácsai alapján állítottuk össze.

Általános tippek

Fontos, hogy a vizsgákra, nemcsak a tudással kell készülni. A legjobb tanuló is kaphat rossz jegyet egy feleletre vagy dolgozatra, ha izgul és nem olvassa el alaposan a feladatot vagy leblokkol. A vizsga fejlesztőinek az volt a céljuk, hogy valós élethelyzetekhez minél közelebb hozzák a nyelvvizsgát.

A tippeket készségenként csoportosítottuk előkészítő tanárok, vizsgafejlesztők és nyelvvizsgázó elődeid által adott tanácsok alapján. Nem ezek miatt a tippek miatt fogsz sikeres nyelvvizsgát tenni, de ha megfogadod a tippeket és észben tartod őket, akkor mások tapasztalata segíthet a sikeresebb vizsgához.

Mért készségek

- Beszédértés készség

- Beszédkészség

- Olvasásértés készség

- Íráskészség

- Nincs fordítás rész

Időbeosztás

  • Bőven lesz időd minden szinten a vizsga különböző feladatainak kitöltésére, de az sem végtelen, oszd be jól.

  • Vizsgarészenként (szóbeli, írásbeli) mindig az összidőt fogod látni, te oszthatod be, hogy melyik feladatra mennyi időt szánsz.

Feladatsorrend

  • A vizsga egyik nagy előnye, hogy te választhatod meg, hogy milyen sorrendben töltöd ki a különböző vizsgarészeket az írásbeli vagy a szóbeli vizsgán belül, tehát kezdheted a számodra nehezebb vagy könnyebb feladatokkal a vizsgádat.

  • Ha valamelyik feladattal elakadsz, akkor a vizsga beadása előtt még bármikor visszatérhetsz, hogy befejezd, kivéve a beszédkészség feladatokat, amiket nem tudsz újra felvenni, de mielőtt beszélsz fel tudsz készülni.

Szótár használata

  • A vizsga során kétnyelvű digitális szótárt használhatsz, amivel másodpercek alatt ki tudod keresni a szavakat, amiket nem ismersz vagy nem jutnak eszedbe, vagy csak a helyesírásban nem vagy biztos és ellenőriznéd. Ne csak a szótárra hagyatkozz, de használd bátran mankóként. Vizsgarészenként még találsz szótárhasználati tippeket. A szótárt az Akadémia Kiadó biztosítja, megbízhatsz benne!

Helyesírás

  • A vizsga során csak az íráskészség feladatnál fontos az, hogy helyesen írj, a nyílt végű feladatokban megadott válaszoknál elsősorban a tartalom a fontos és persze az, hogy a javító felismerje, hogy milyen szóra gondoltál, még akkor is, ha esetleg egy-két betű hiányzik vagy felcserélődik benne.

Feladatmegoldás

  • Bár vizsgafeladatokat kell majd megoldanod, olyan feladatokat fejlesztettünk ki, amelyek életszerű nyelvi helyzeteket imitálnak. Mindig olvasd el pontosan az instrukciót, és helyezkedj bele az adott szituációba a feladat megoldása előtt. Ez különösen fontos a beszédkészség és íráskészség feladatok megoldásánál, de hasznos a szövegértéses feladatokban is, ha tudod, hogy milyen típusú, témájú szöveget fogsz olvasni vagy hallani és milyen céllal keresed az információkat.

  • A szövegértéses feladatokban a kérdések mindig abban a sorrendben követik egymást, ahogy a kért információk a szövegben megjelennek. Azonban az első vagy az utolsó kérdések vonatkozhatnak a szöveg lényegére, fő témájára is.

  • A képernyő alján található navigációs sávban zöld pipák mutatják, hogy melyik feladatokat oldottad már meg és pirossal jelöljük azokat, amelyek hiányoznak még, ezért nagyon könnyű arra ügyelned, hogy minden feladatot kitölts a beadás előtt.

  • Minden feladatban először egy példamegoldást látsz, ami azt is mutatja, hogy hogyan kell megadnod a megoldást a felületen. Figyelmesen olvasd el a példákat, mert ezek sokszor segítenek a szöveg elejének a megértésében is.