Nyelvvizsgatippek

Senki nem akar a saját hibájából tanulni, mégis a legtöbben ezt teszik! Te ne tedd! A tippeket úgy állítottuk össze, hogy miközben olvasod magad elé tudd képzelni a vizsga szituációt, elejétől a végéig.

Általános tippek

Fontos, hogy a vizsgákra, nemcsak a tudással kell készülni. A legjobb tanuló is kaphat rossz jegyet egy feleletre vagy dolgozatra, ha izgul és nem olvassa el alaposan a feladatot vagy leblokkol. A vizsga fejlesztőinek az volt a céljuk, hogy valós élethelyzetekhez minél közelebb hozzák a nyelvvizsgát.

A tippeket készségenként csoportosítottuk előkészítő tanárok, vizsgafejlesztők és nyelvvizsgázó elődeid által adott tanácsok alapján. Nem ezek miatt a tippek miatt fogsz sikeres nyelvvizsgát tenni, de ha megfogadod a tippeket és észben tartod őket, akkor mások tapasztalata segíthet a sikeresebb vizsgához.

Mért készségek

Beszédértés készség

Beszédkészség

Olvasásértés készség

Íráskészség

Nincs fordítás rész

Időbeosztás

 • Bőven lesz időd minden szinten a vizsga különböző feladatainak kitöltésére, de az sem végtelen, oszd be jól.
 • Vizsgarészenként (szóbeli, írásbeli) mindig az összidőt fogod látni, te oszthatod be, hogy melyik feladatra mennyi időt szánsz.

Feladatsorrend

 • A vizsga egyik nagy előnye, hogy te választhatod meg, hogy milyen sorrendben töltöd ki a különböző vizsgarészeket az írásbeli vagy a szóbeli vizsgán belül, tehát kezdheted a számodra nehezebb vagy könnyebb feladatokkal a vizsgádat.
 • Ha valamelyik feladattal elakadsz, akkor a vizsga beadása előtt még bármikor visszatérhetsz, hogy befejezd, kivéve a beszédkészség feladatokat, amiket nem tudsz újra felvenni, de mielőtt beszélsz fel tudsz készülni.

Szótár használata

 • A vizsga során kétnyelvű digitális szótárt használhatsz, amivel másodpercek alatt ki tudod keresni a szavakat, amiket nem ismersz vagy nem jutnak eszedbe, vagy csak a helyesírásban nem vagy biztos és ellenőriznéd. Ne csak a szótárra hagyatkozz, de használd bátran mankóként. Vizsgarészenként még találsz szótárhasználati tippeket. A szótárt az Akadémia Kiadó biztosítja, megbízhatsz benne!

Helyesírás

 • A vizsga során csak az íráskészség feladatnál fontos az, hogy helyesen írj, a nyílt végű feladatokban megadott válaszoknál elsősorban a tartalom a fontos és persze az, hogy a javító felismerje, hogy milyen szóra gondoltál, még akkor is, ha esetleg egy-két betű hiányzik vagy felcserélődik benne.

Feladatmegoldás

 • Bár vizsgafeladatokat kell majd megoldanod, olyan feladatokat fejlesztettünk ki, amelyek életszerű nyelvi helyzeteket imitálnak. Mindig olvasd el pontosan az instrukciót, és helyezkedj bele az adott szituációba a feladat megoldása előtt. Ez különösen fontos a beszédkészség és íráskészség feladatok megoldásánál, de hasznos a szövegértéses feladatokban is, ha tudod, hogy milyen típusú, témájú szöveget fogsz olvasni vagy hallani és milyen céllal keresed az információkat.
 • A szövegértéses feladatokban a kérdések mindig abban a sorrendben követik egymást, ahogy a kért információk a szövegben megjelennek. Azonban az első vagy az utolsó kérdések vonatkozhatnak a szöveg lényegére, fő témájára is.
 • A képernyő alján található navigációs sávban zöld pipák mutatják, hogy melyik feladatokat oldottad már meg és pirossal jelöljük azokat, amelyek hiányoznak még, ezért nagyon könnyű arra ügyelned, hogy minden feladatot kitölts a beadás előtt.
 • Minden feladatban először egy példamegoldást látsz, ami azt is mutatja, hogy hogyan kell megadnod a megoldást a felületen. Figyelmesen olvasd el a példákat, mert ezek sokszor segítenek a szöveg elejének a megértésében is.

Tippek az írásbeli vizsgához

A vizsga megkezdése előtt van választási lehetőséged, hogy melyik vizsgarésszel kezdjed a vizsgát. Ha több időt szeretnél szánni a fogalmazásra és az esetleges szótárazásra, akkor mindenképpen az íráskészség feladatokkal kezdd az írásbeli vizsgát és utána fogj hozzá az olvasásértés feladatokhoz. Ha kell egy kis ráhangolódás ahhoz, hogy magabiztosabban írj, akkor az olvasásértés feladatokkal kezd az írásbeli vizsgát és a több szöveg elolvasása után lehet, hogy könnyebben megy majd a fogalmazás az idegen nyelven.

Olvasásértés feladatok

 • Mindig olvasd el a példát figyelmesen, mert abból látszik, hogy hogyan kell megadnod a válaszaidat és segítenek a szöveg elejének megértésében is.
 • A párosítós, odahúzós feladatoknál nagyon figyelmesen olvasd el, hogy mit mivel kell párosítanod (pl. egy szót kell behúznod a szövegbe, egy alcímet kell odahúznod egy bekezdéshez vagy szituációkra kell tippeket, megoldásokat találnod). Ebben számok, betűk és a példa is segítenek.
 • A legfontosabb minden feladatnál az, hogy teljesen megértsd az instrukciókat és a kérdéseket, tehát mindenképp ezzel kezdd a szótárazást, miután beléptél a feladatokba.
 • Ha már pontosan tudod, hogy mit kell tenned és milyen típusú információkat kell keresned a szövegben, akkor gyorsan fusd át a szöveget, hogy vannak-e olyan ismeretlen kulcsszavak, amik esetleg többször is előfordulnak a szövegben és ezeket keresd ki először.
 • Ezután újból olvasd el a kérdéseket és fókuszálj azokra a bekezdésekre, mondatokra, amikben valószínűleg ott a válasz. Semmiképpen ne keress ki minden egyes ismeretlen szót, csak azokat, amik valószínűleg kapcsolódnak a feltett kérdésekhez.

Íráskészség feladatok

 • A feladatok megadásakor segítünk neked azzal, hogy irányítási szempontokat adunk meg. Nagyon ügyelj arra, hogy minden egyes szempontot érints a megoldásban, mert pontokat veszíthetsz azzal, ha valami kimarad vagy ha más témáról írsz. Figyelj mindig arra is, hogy kinek írsz, mert másképp fogalmazol, ha egy barátodnak címzed a mondanivalódat vagy, ha például hivatalos ügyet intézel.
 • Még az írás megkezdése előtt érdemes gyorsan kikeresned azokat a magyar szavakat a szótárból, amik tudod, hogy kapcsolódnának a témához, de valamiért nem jutnak az eszedbe. Így könnyebben rá tudsz hangolódni már a fogalmazásra is.
 • Mindkét feladatnál ügyelned kell a helyesírásra és a beadás előtt mindenképpen nézd át a fogalmazásaidat. A számítógépes felület remek lehetőséget ad arra, hogy nagyon könnyen javítsd, átírd, átszerkeszd a szövegeidet és általában jobban észre tudod venni az esetleges hibáidat, ha nyomtatott betűkkel látod a saját írásodat a képernyőn. Ha az átnézés során úgy látod, hogy valamelyik szó ’furán’ néz ki leírva, akkor inkább gyorsan keresd ki a szótárban, ha van még rá idő, hogy jobb legyen a nyelvhelyességed.

Tippek a szóbeli vizsgához

A vizsga megkezdése előtt van választási lehetőséged, hogy melyik vizsgarésszel kezdjed a vizsgát. Ha szeretnél kicsit ráhangolódni a beszédkészség vizsga kérdéseire, akkor inkább a hallásértés feladatokkal kezdd, hátha könnyebb lesz az átállás az idegen nyelvi kommunikációra. Ha picit izgulsz a beszéd miatt, akkor kezdheted a beszédkészség résszel is a szóbeli vizsgát, aminek az elején van egy rövid kis bemelegítő kérdéssor, aminek a válaszait még nem pontozzuk.

Hallott szövegértés feladatok

 • Nagy segítséget jelent a vizsgán az, hogy fülhallgatóval hallgathatsz meg minden szöveget.
 • Mielőtt elindítod a szöveget, mindenképpen olvasd el figyelmesen az instrukciót és a szöveghez tartozó kérdéseket is, hogy tudjad, hogy milyen információkat kell ‘kihallanod’ a szövegből.
 • A felvételeket akkor indíthatod el, amikor szeretnéd és úgy érzed, hogy készen állsz. Mivel mindent szöveget meghallgathatsz kétszer, először főleg a szöveg lényegét próbáld meg elkapni és a második hallgatás során már jobban koncentrálj a részletekre.

Beszédkészség feladatok

 • A feladatok megoldása közben mindig azt látod a számlálón, hogy maximum mennyi időd van egy-egy kérdés megválaszolására; ha lehet, töltsd ki ezt az időt, de ha kevesebb is elég neked a válaszra, akkor lépj tovább a következő kérdésre. Természetesen az a jobb, ha minél többet beszélsz!
 • Az interaktív feladatokban különösen fontos a példa, amit a képernyő sarkában lévő képre kattintva jeleníthetsz meg, mert ez a párbeszéd eleje, amit utána neked kell folytatnod a példában szereplő emberekkel.
 • Minden beszédkészség feladatban segítünk neked azzal, hogy irányítási szempontokat vagy célokat adunk meg neked. Nagyon ügyelj arra, hogy minden egyes szempontot érints a megoldásban, mert pontokat veszíthetsz azzal, ha valami kimarad vagy ha más témáról beszélsz. Figyelj mindig arra is, hogy kihez fogsz beszélni, mert másképp fogalmazol, ha egy barátodnak címezed a mondanivalódat vagy ha például hivatalos ügyet intézel.
 • A monológ feladatban törekedj arra, hogy folyamatosan beszélj az adott témáról a megadott időn belül és oszd be úgy az idődet, hogy mind a négy szempontról tudjál valamit mondani.
 • A célirányos interakció (interjú vagy tranzakció) feladatban furcsa lehet, hogy egy gépi hanggal kell beszélgetned, de tulajdonképpen olyan lesz, mint egy telefon vagy skype beszélgetés, azzal a könnyítéssel, hogy újból meghallgathatod a feltett kérdést.
 • A társalgás feladatban azzal próbáljuk életszerűbbé tenni a helyzetet, hogy videón látod a másik két beszélőt. Ha elsőre nem érted amit mondanak neked, akkor nézd meg a videót még egyszer a válasz előtt. Ha esetleg így sem értesz valamit, akkor ne ess pánikba, reagálj természetesen, akár úgy is, hogy elmondod, hogy ezt most sajnos nem értetted. Még így is marad 5 másik válaszod, amit tudunk értékelni.
 • Ne lepődj meg, ha esetleg olyan dologra kérdeznek rá a beszélők, amit korábban már mondtál. Nyugodtan ismételd el vagy beszélj valami más oda kapcsolódó dologról.

Jelentkezés nyelvvizsgára

Akkreditált vizsgahelyszínek